top of page
  • Foto van schrijverLen De Nys

Ontdek je darmbacteriën.

Wat zijn darmbacteriën, wat is de functie en waarom zijn ze belangrijk voor onze gezondheid? Ik vat het samen in deze blogpost.


door: Len De Nys

Microbioom, darmbacteriën, darmflora


Banner voor blogpost over darmbacteriën

Ik ga in deze blogpost een duidelijke inleiding geven over wat darmbacteriën net zijn en waarom het net zo belangrijk is om een divers en sterk microbioom te hebben. Ik ben Len De Nys, founder van het Huis der Levensstijl. Wij bieden vorming en consultancy binnen het gebied van de Levensstijlgeneeskunde in België. Dankzij mijn PhD project over 'Healthy Ageing' of 'Gezond ouder worden' krijg ik diepe wetenschappelijke inzichten over all things healthy lifestyle. Ik vat deze wetenschap graag samen en leg dan hapklare praktische handvaten op je bord.


Dus maak je klaar voor een snelcursus over de geheime superhelden van onze immuniteit, ons welzijn en onze algemene gezondheid: de darmbacteriën.


 

Wat zijn darmbacteriën?


Wist je dat 70% van ons immuunsysteem in onze darmen zit?! Ons maag-darm kanaal bevat een enorm groot aantal micro-organismen, gezamenlijk het microbioom genoemd. Het aantal bacteriën in onze darmen overtreft het aantal cellen waaruit wij zelf bestaan met een factor 10. Hoe veel dat net is? Wel, tel alle sterren van het melkwegstelsel op, en doe dat aantal maal 3. Zoveel beestjes zitten er dus in onze darmen!


Wat beïnvloed onze darmbacteriën?

Onze dieet-en levensstijl gewoonten hebben een grote impact op deze bacteriekolonies. De belangrijkste voorspeller van gezonde darmbacteriën is wat we elke dag eten (daarover meer in de volgende blogpost). Daarnaast kunnen sport, stress en slaap ook een hele impact hebben op ons microbioom. Je kan je darmkolonies dus bekijken als een soort boerderij. Je wil ervoor zorgen dat de dieren van je boerderij sterk en gezond zijn. En dat ze zich naar believen kunnen voortplanten. Daarom ga je de dieren van je boerderij goed verzorgen, met goed eten en een goede woonplaats.


Wat is het belang van onze darmbacteriën?

Deze bacteriën zijn uitermate belangrijk voor onze gezondheid. Een groot Amerikaans onderzoek naar darmbacteriën gaf aan dat hoe groter de diversiteit is van je darmkolonies, hoe beter dit is voor je immuniteit en dus je gezondheid.


Wanneer je microbioom divers en robuust is, zal dit je gezondheid op vele manieren gunstig beïnvloeden.


Uitleg over de functie van onze darmbacteriën of het microbioom. Short-Chain-Fatty-Acids en butyraat worden vrijgezet en zet een hele metabole reactie in werking.
Functie darmbacteriën: bij het eten introduceren van vezels in je dieet zullen je darmbacteriën deze vezels omzetten tot o.a. butyraat en short-chain-fatty-acids. Die op hun beurt allerlei gunstige reacties teweegbrengen in het lichaam.

De functie van darmbacteriën is:


- Verhoogde nutriëntabsorptie. Het microbioom is verantwoordelijk voor biosynthese van vitaminen en essentiële aminozuren.

- Het verbetert allerhande symptomen zoals een gezwollen gevoel, constipatie, diarree, enz.

- Het produceert belangrijke metabole bijproducten met interessante eigenschappen. Neem bijvoorbeeld butyraat en de ‘Short-Chain Fatty Acids’ (SCFAs). Deze worden gemaakt doordat de microben de voeding dat je eet, verteren (dus eigenlijk zijn die butyraat en SCFAs de uitwerpselen van die bacteriën). Butyraat en SCFAs hebben vele goede eigenschappen, ze zijn onder andere anti-inflammatoir.

- Verbeterde immuunfunctie. Vele onderdelen van je immuniteit worden gemaakt of gestimuleerd door de activiteit van je microbioom.

- Ze voorkomen gezondheidsproblemen. Microben hebben vele mechanismen die malnutritie, allergieën en infecties kunnen voorkomen of verbeteren.

- Het ‘heelt of sluit de darmen’. Darmbacteriën helpen om de barrière van ons maag-darmkanaal te onderhouden, zodat bepaalde voedingspartikels en toxines niet ‘lekken’ uit dit kanaal. Deze zouden onder andere een algemeen verhoogde ontstekingsgraad in ons lichaam in de hand kunnen werken.


Wat zijn gezonde darmbacteriën?

Hoe een gezonde darmkolonie er net uit ziet, is voor iedereen individueel. Een gezond-makend darmmicrobioom heeft wel algemene kenmerken: (1) Er moet een grote diversiteit zijn, (2) de verschillende kolonies moeten sterk en weerbaar zijn, (3) er moet een goed evenwicht te zijn tussen de goede- en de slechte bacteriën in onze darmen.

Het is belangrijk om te beseffen dat je microbioom kneedbaar is. Je hebt al vanaf je geboorte een bepaald microbioom. De eerste 3 jaar van je leven bijzonder belangrijk zijn om een goede basis te leggen. Daarna kunnen dieet-en levensstijlstrategieën je darmmicrobioom beïnvloeden. Op minder dan een maand kan je reeds verschillen merken.


Samenvatting

- In onze darmen huizen miljoenen bacteriën.

- Deze darmbacteriën zijn bijzonder belangrijk in het in stand houden van onze gezondheid.

- (1) Er moet een grote diversiteit zijn, (2) de verschillende kolonies moeten sterk en weerbaar zijn, (3) er moet een goed evenwicht te zijn tussen de goede- en de slechte bacteriën.

- Ons darmmicrobioom is kneedbaar. Gerichte dieet- en levensstijlstrategieën kunnen onze darmbacteriën beïnvloeden.


Lees verder (1) wat je net moet eten voor een gezond microbioom, (2) wat je kan doen voor het microbioom van je kind te optimaliseren, en (3) welke andere levensstijlfactoren je net kan aanpakken voor een betere diversiteit van je kleine superhelden te garanderen.




Was dit interessant? Deel deze Huis der Levensstijl blog met mensen die hun levensstijl kunnen gebruiken als medicijn.


 

Wil je meer te weten komen over de wetenschap van Gezonde Levensstijl?


 

Geschreven door Len De Nys, founder van Huis der Levensstijl en host van de Levensstijl als Medicijn (LifeMe) podcast.


99 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page