top of page
  • Foto van schrijverLen De Nys

Elk jaar jonger: de wetenschap van veroudering en verjonging met prof. Reginald Deschepper.

Hier kan je de aangehaalde literatuur en links terugvinden van Aflevering 19 van de LifeMe podcast.

De grootste risicofactor om ziek te worden en te sterven is biologische veroudering. We kennen nu de hoofdoorzaken daarvan en op alle vlakken lopen er studies om daar iets aan te doen. Veroudering kan vertraagd en zelfs omgekeerd worden bij proefdieren. Ondertussen zijn ook bij mensen de eerste studies verschenen waaruit de biologische klok werd teruggedraaid. Daardoor blijven we langer van ziekte gespaard met als neveneffect… langer leven.

 

Dit zijn de shownotes van Aflevering 19 van de LifeMe podcast.

Interesse in het LifeMe avondsymposium op 24 november aan de VUB over de wetenschap van levensverlenging?


 

Studie van Kara Fitzgerald over ‘DNA verjonging’ dankzij levensstijl.Als we kanker volledig zouden kunnen uitroeien, dan zou onze gemiddelde levensverwachting toch met ‘slechts’ 3 à 4 jaar toenemen.


Onze gezondheid wordt voor 20% bepaald door onze genen, de rest door onze omgeving en levensstijl.


…na drie maanden was de expressie van ruim vijfhonderd genen veranderd na een gezonde levensstijl interventie: ‘slechte’ genen (oncogenen) werden uitgeschakeld, terwijl ‘goede’ genen, die bijvoorbeeld de weerstand verbeterden, werden ingeschakeld.
Op jonge leeftijd is de kans om in de komende jaren te sterven 21% lager als je beweegt, maar bij 70-plussers is beweging goed voor een halvering van het risico.


Suikervrije vegan cake recept van de moeder van Len


Boek van Valter longo: Longevity diet


Boek van Kris Verburg: Longevity code


Effecten van sauna op langer leven (LifeMe podcast episode over sauna’s).Meer informatie over supplementen voor een langer leven in Reginald’s boek ‘Elk jaar jonger’.


Yamanaka factoren en het belang in levensverlenging.


79 weergaven0 opmerkingen

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page