top of page
  • Foto van schrijverLen De Nys

Gezonde darmbacteriën vanaf de geboorte.

De eerste 6maand en 3 levensjaren zijn uiterst belangrijk in het leggen van een gezonde basis van goede darmbacteriën. Een natuurlijke bevalling, borstvoeding, antibiotica en spelen in de natuur hebben een grote impact op het microbioom van het kind. Je darmbacteriën zijn echter veranderlijk doorheen je leven.


door: Len De Nys

Microbioom, darmbacteriën, darmfloraGezonde darmbacteriën beginnen al vanaf de geboorte. Een goede darmflora van je kind wordt beïnvloed door je darmbacteriën of microbioom


Een goed microbioom begint al vanaf de geboorte. De eerste 6maand en 3 levensjaren zijn uiterst belangrijk in het leggen van een gezonde basis van goede darmbacteriën. De invloed van een natuurlijke bevalling, borstvoeding, antibiotica, in de natuur zijn en huisdieren kom je in deze blogpost teweten. Ik ben Len De Nys, founder van het Huis der Levensstijl. Wij bieden vorming en consultancy binnen het gebied van de Levensstijlgeneeskunde in België. Dankzij mijn PhD project over 'Healthy Ageing' of 'Gezond ouder worden' krijg ik diepe wetenschappelijke inzichten over all things healthy lifestyle. Ik vat deze wetenschap graag samen en leg dan hapklare praktische handvaten op je bord.


Dus maak je klaar voor een snelcursus over de geheime superhelden van onze immuniteit, ons welzijn en onze algemene gezondheid: de darmbacteriën.


 

Heeft een natuurlijke bevalling invloed op de darmbacteriën van je kind?

Het is gebleken dat de diversiteit van de darmbacteriën van je het kind veel groter is wanneer je een vaginale geboorte hebt grhad in vergelijking met wanneer het kind geboren wordt via keizersnede. Dit kan een invloed hebben op astma, diabetes type 1 en coeliakie. Maar maak je geen zorgen indien je een keizersnede hebt gehad. Er zijn nog veel andere manieren die een gunstige invloed hebben op de darmbacteriën van je kind.


Is borstvoeding belangrijk voor de darmbacteriën van je kind?

Borstvoeding is zeer belangrijk voor een stevige basis te leggen voor het darmmicrobioom en immuniteit. Moedermelk bevat bijzonder veel prebiotische voedingselementen voor de darmbacteriën van het kind.

Er wordt aangeraden om minstens zes maand tot voorbij een jaar borstvoeding te geven, om baby’s het beste microbioom te garanderen. Dit is in onze maatschappij jammer genoeg best moeilijk. Er dient dus veel meer maatschappelijke ondersteuning voor borstvoeding of tepelverzorging te zijn. Net omdat borstvoeding zo belangrijk is voor de toekomstige gezondheid van het kind, moet dit topic een veel belangrijke rol krijgen in onze samenleving.


Is antibiotica schadelijk voor de darmbacteriën van je kind?

Antibiotica heft de gekende nefaste effecten op het onze darmwand en diens bacteriën. Soms is het uiteraard absoluut noodzakelijk dat je kind toch antibiotica moet krijgen. Wetenschappelijk medisch advies moet opgevolgd worden. Eén reeks antibiotica is meestal niet zo’n groot probleem, want deze darmbacteriën kunnen zich bijzonder snel herstellen. Wanneer er meerdere antibiotica kuren nodig zijn, kan je de darmbacteriën proberen te onderhouden via andere dieet- en levensstijlstrategiën die je in deze blogreeks ontdekt.Is spelen in de natuur, of zijn huisdieren goed voor het microbioom van je kind?

Onze darmbacteriën zijn eeuwenoude mechanismen, samen met ons geëvolueerd in de natuurlijke omgeving van vroeger. Het is dus niet verwonderlijk dat ze goed gaan reageren op alles wat natuurlijke invloeden geeft. Het is al aangetoond dat kinderen een meer divers microbioom hebben als ze meer spelen in de natuur. Laat je kind dus maar eens al spelend moddersoep maken. Verder blijken kinderen met een huisdier een sterker en meer robust microbioom te hebben.


Is dieet belangrijk voor het microbioom van je kind?

Naast een iets meer natuurlijke levensstijl van het kind, kunnen gerichte voedingsstrategieën het microbioom van het kind natuurlijk verbeteren. Onbewerkte plantaardige vezelrijke voeding en gefermenteerd voedsel is het beste voor het microbioom. Het verminderen van toegevoegde suikers en bewerkte voeding is ook aan te raden. In de 2e blogpost van deze blogreeks ga ik dieper in op welke voeding je darmbacteriën net het liefste hebben.Samenvatting

De figuur geeft een ruw overzicht van de voornaamste invloeden op het 'pas geboren' microbioom. We hadden het over

- Natuurlijke bevalling

- Borstvoeding

- Antibiotica

- Natuur en huisdieren

- Dieet.

Deze factoren spelen allemaal een belangrijke rol voor de ontwikkeling van gezonde darmbacteriën. Geen zorgen wanneer niet alles perfect verloopt. Je darmmicrobioom is gelukkig heel weerbaar. En kan doorheen heel het leven worden beïnvloed.


Lees verder: In volgende blodpost zal ik het hebben over het gebruik van probiotica supplementen. Ik zal de darmbacterie-blogpostreeks besluiten met enkele boeken tips.
Was dit interessant? Deel deze Huis der Levensstijl blog met mensen die hun levensstijl kunnen gebruiken als medicijn.


 

Wil je meer te weten komen over de wetenschap van Gezonde Levensstijl?


 

Geschreven door Len De Nys, founder van Huis der Levensstijl en host van de Levensstijl als Medicijn (LifeMe) podcast.


43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page