top of page

Wat is Levensstijl Geneeskunde

Je Levensstijl gebruiken als Medicijn

Wereldwijd sterven de meeste mensen aan chronische ziekten

Levensstijl en omgevingsfactoren spelen een kritische rol

De economische belasting van ongezonde levensstijl keuzes is niet langer houdbaar en kan niet langer genegeerd worden. De meeste chronische ziekten zijn te voorkomen, te stoppen of zelfs om te keren. Door de oorzaken van deze ziekten aan te pakken kunnen we deze ziekten tegen gaan. Levensstijl aspecten spelen hierbij een kritische rol. Er wordt hierbij een focus gelegd op onderzoek, preventie, diagnose en behandeling van dysfuncties die worden veroorzaak door ongezonde levensstijl keuzes.

De meeste chronische ziekten zijn te voorkomen

Levensstijlgeneeskunde pakt dit aan

Recent onderzoek toont aan dat een gezonde levensstijl een objectief aantoonbare gunstige impact heeft op tal van biomarkers, inclusief genexpressie. Waarbij tal van ongunstige genen uitgeschakeld (down-regulated) en gunstige ‘aangezet’ (up-regulated) worden. Ook beïnvloedt levensstijl de processen van celveroudering (telomerase en telomeerlengte). Dit impliceert dat mensen voor een groot deel hun gezondheid en welbevinden in eigen handen kunnen nemen.

Chronische ziekten aanpakken met gezonde levensstijl

Gezonde levensstijl gebruiken als medicijn

Levensstijl Geneeskunde is steeds complementair aan farmacologische behandelingen en andere vormen van klassieke geneeskunde. Op een wetenschappelijk verantwoorde manier kunnen we levensstijl inzetten om chronische ziekten, gerelateerd aan ongezonde levensstijl, te voorkomen, te behandelen en –indien mogelijk– te doen keren. Indien genezing niet mogelijk is dan richten we ons op symptoom controle en levenskwaliteit. De Levensstijlgeneeskunde steunt op  7 pijlers:

  • Voeding

  • Beweging

  • Omgeving

  • Stressbeheersing

  • Zingeving

  • Slaap

  • Sociale steun

Levensstijl Geneeskunde is interdisciplinair

De hoofdprincipes van de Levensstijl Geneeskunde bevatten strategieën die gezonde levensstijl gewoonten en onderliggende biologische disfuncties aanpakken.

Levensstijlgeneeskunde is een inter-disciplinair gebied overheen interne geneeskunde, biologische-, psychosociale- en neurowetenschappenlijke bevindingen. Hierbij staan omgevingsfactoren centraal. Het pakt de onderliggende biologische principes aan van chronische ziekten of ongezonde veroudering (bv. chronische laaggradige ontstekingsprocessen, disregulatie van stress-systemen, metabole aandoeningen, enz.). De Levensstijl Geneeskunde is een complementaire vorm van Geneeskunde en vormt een brug tussen de beste aspecten voor volksgezondheid en conventionele geneeskunde.

Levensstijl Geneeskunde en huidige gezondheidszorg

Gezonde levensstijl strategieën passen perfect binnen de huidige gezondheidszorg

Bij het Huis der Levensstijl geloven we in het belang van het aanvullen van farmacologische behandelingen en conventionele geneeskunde met veranderingen in levensstijl om het leven van mensen die lijden aan chronische ziekten te verbeteren. Als genezing niet mogelijk is, richten wij ons op symptoombestrijding en verbetering van de levenskwaliteit van onze patiënten.

Wat is Leefstijl Geneeskunde: Lijst

Het Huis der Levensstijl werkt samen met de LifeMe vzw. om meer awareness te creëren rondom de bewezen helende kracht van de levensstijlgeneeskunde

Wat is Leefstijl Geneeskunde: Tekst
bottom of page